Många pratar om den skandinaviska inredningstilen men vad är det egentligen som kännetecknar den? Utan att veta de typiska attributen är det svårt att få till det på rätt sätt. Läs vidare för att ta reda på vad som är typiskt för denna älskade stil.

Enkelt

Den första regeln för skandinavisk stil är: håll det enkelt. Sätter du fram en ny sak, plocka bort två andra. Det ska alltså inte stå för mycket saker framme. Även detaljer som växter och tyger ska vara enkelt. Gröna växter och enfärgade tyger är stora favoriter hos skandinaver. Tänk hela tiden att du inte ska ha några överflödiga saker utan enbart de allra nödvändigaste. Köp inte hem något nytt utan att först kunna argumentera för var det ska stå i bostaden.

Hållbart

Skandinaver är som regel mycket pålästa och miljömedvetna. Vi försöker hela tiden hitta sätt att bli mer hållbara och det gäller även inredningen. Därför satsar vi gärna på möbler och material som håller i flera år. Trä och metallmöbler är standard i de flesta nordiska hem. Gärna möbler som kan gå i arv i flera generationer. En regel är att satsa på kvalitet istället för kvantitet. Eftersom inredningen handlar om att ha få möbler är det okej att spendera lite mer pengar på dem. Det kommer att löna sig i längden. Glöm inte heller att titta på second hand när du är på jakt efter nyförvärv. Här går det hitta riktigt fina och unika möbler som dessutom är i gott skick.

Minimalism

Skandinavisk design handlar väldigt mycket om minimalism. Man lägger gärna fullt fokus på en basfärg, oftast vitt och utgår från denna. För att uppnå den rätta minimalismen är det viktigt att satsa på smart och funktionell förvaring. Det ska inte finnas några onödiga saker som ligger framme. Satsa på förvaring med snygga dörrar där du kan förvara alla dina prylar.

Cleant

Cleant handlar i detta fallet om rena linjer och stora öppna ytor. Se till att släppa in så mycket ljus som möjligt i alla rummen. Skandinavisk stil handlar mycket om att ge ett rent, elegant och tidlöst intryck. Tänk återigen på att inte ha några saker framme, städa bort saker som nycklar, solglasögon och räkningar. Ha några snygga prydnadssaker och blommor som får stå i centrum. Vill du ha växter bör du satsa på gröna och enkla sådana.

Funktionellt

Om du vill skapa en skandinavisk stil är det viktigt att ha funktionella möbler. Det ska finnas en tanke bakom all inredning. Det är en av anledningarna till att förvaring får ett så stort utrymme i de nordiska hemmen. Det är viktigt att det finns en tanke bakom alla möbler och detaljer som finns bostaden. Inget onödigt plotter ska ta plats.