Det svåra med att inreda en etta är oftast var man ska ställa sängen. Har man bara ett stort rum känns den lite malplacerad hur man än gör. Många enrumslägenheter har därför en lösning som heter sovalkov. Det är ett litet utrymme som är avsedd för sängen. Oftast går rummet in en liten bit så sängen blir lite avskärmad. Med denna lösning kan du få lägenheten att kännas större och göra din sovplats mer privat.

Skärma av

Ett bra tips om du inte vill att eventuella gäster ska se din säng är att sätta upp någon form av avskärmning. Det kan vara en skjutbar vägg eller bara ett skynke. Har du inte hunnit bädda sängen är det skönt att veta att du bara kan gömma den. Dessutom blir avskärmningen en snygg inredningsdetalj i lägenheten.

Tillhör du dem som tycker det känns instängt när man skärmar av en sovalkov? I så fall kan du satsa på en glasvägg. Det ger ett otroligt elegant intryck och känns mycket luftigare än ovan nämnda avskärmningar. Räknar du med att bo i lägenheten ett tag kan det vara en väl värd investering.

Utnyttja sänggaveln

Din sänggavel kan bli en extra förvaring om du utnyttjar utrymmet rätt. Oftast finns det redan en liten ”hylla” där du kan ställa saker, tavlor eller vad du känner för. Det blir också en extra avlastningsyta vilket alltid är välkommet i en lägenhet där utrymmet är väldigt begränsat. Om du har en mjuk sänggavel kan du alltid spika upp en hylla ovanför själva sängen.

Glöm inte mattor och tyger

Gör sovalkoven så mysig som möjligt med en härlig matta, gärna i färg. Det kommer att ge sovkolven mer hemkänsla och trivsel. Glöm inte heller att göra sängen så mysig som möjligt med härliga kuddar och filtar. Ett snyggt överkast är inte bara praktiskt, det ger också en elegantare och mer välvårdad känsla.

Låt sovkolven vara ett eget rum

Försök att utnyttja sovalkoven till max och se det som ett eget litet rum. Sätt upp tavlor ovanför sängen och kanske en liten växt. Köp även ett fint sängbord som passar till din säng. Ha passande belysning som inte stör nattsömnen. Hur du kan inreda beror förstås på hur din sovalkov är utformad. Experimentera med olika idéer och låt dig inspireras av andra. Vet du med dig att du ska bo i bostaden en längre tid kan det löna sig med en platsbyggd säng och förvaring.