Att skandinavisk inredningstil älskas på hemmaplan råder det ingen tvekan om. På allt från Instagramkonton till butiker ser vi tydligt en skandinavisk stil och inspiration, men visste du att stora delar av världen älskar den skandinaviska stilen lika mycket som vi gör? I allt från Nederländerna och Storbritannien till USA och Kina försöker människor få till den där coola och enkla looken. Dessutom har det danska ordet ”hygge” blivit en trend i utlandet. Egentligen är ”hygge” bara det danska ordet för att mysa men det har blivit så mycket mer. Hela världen försöker nu skapa ett mysigt hem med den skandinaviska stilen.

Den skandinaviska stilen enligt utländska medier

Måste man vara skandinav för att verkligen förstå den speciella inredningsstilen eller vet de utländska medierna vad de pratar om? De utländska inredningstidningarna gör förstås sina egna försök att inspirera till att inreda skandinaviskt. Här kommer en liten sammanfattning på vad de säger:

Metall, läder och trä

När det handlar om vilka material som ska användas är det dessa tre som är i topp. Vi skandinaver är inte så förtjusta i guld utan väljer hellre en silver eller metallicfärg när det ska inredas. Det syns till exempel på våra lampor och mindre prydnadssaker. Vill du själv införa lite mer metall i hemmet är lampor faktiskt ett bra ställe att börja på. Andra material som vi älskar är trä och läder, vilket för tankarna till många kända designers, stolar och bänkar. Det är helt enkelt två material som går långt bak i tiden när man tittar på skandinavisk design.

Enkla färger

När det handlar om färgval gäller det att tänka enkelt. Vitt och svart dominerar de skandinaviska hemmen. Även mörkblått är en favorit som många gärna väljer. Oftast är det vitt som gäller på väggarna och ytterligare en färg som går som en röd tråd genom rummet. Handlar det om sovrummet kan till exempel kuddar, täcken och överkast gå i en mörkblå färg. Det som är bra med blått är att det blir en fin kontrast till de övervägande vita.

Less is more

Detta uttryck sammanfattar skandinavisk stil på bästa sätt. Vi vill inte ha något plotter utan allt ska vara enkelt, rent, snyggt och stilrent. Så göm det mesta av prydnadssakerna om du vill få till det.